Viden om amygdala

Amygdalatræning arbejder med den nyeste viden om hjernens foranderlighed, også kaldet plasticitet. Tankerne skaber vores virkelighed, og ved at ændre den måde, vi tænker på, kan vi skabe en ny virkelighed. Det handler om at lære at kommunikere med sit system og ikke mod sit system. Jeg bruger kroppen og hjernens egen kemi imod den overreaktion, der sker i kroppen, når stress, fobier og andre tanke- og følelsesmønstre overmander os.

Gennem evolutionen har vi udviklet tre lag af hjernestrukturer, som stadig fungerer i forhold til det, de oprindeligt blev udviklet til:

  • Krybdyrhjernen (den ældste del af hjernen, også kaldetreptilhjernen – instinkter)
  • Det limbiske system (også kaldet pattedyrshjernen – følelser)
  • Neocortex (findes hos pattedyr, men er mest udviklet hos mennesker – tænkning og også kaldetassociationshjernen)

​I pattedyrshjernen findes amygdala, som er et lille mandelformet område i hjernens tindingelap, som bl.a. håndterer frygt og forsvarsreaktioner.


En af amygdalas hovedfunktioner er at beskytte kroppen mod fare. For at gøre dette ”scanner” amygdala ved hjælp af vores fem sanser vores omgivelser, hvorefter amygdala tolker, om disse indebærer en trussel. Er det tilfældet, sender amygdala besked til nervesystemet om at sætte kroppen i alarmberedskab.

Til hjælp for denne fortolkning har vi hippocampus. Hippocampus befinder sig, som amygdala, i pattedyrshjernen og spiller en central rolle for din orienteringsevne og hukommelse. Samspillet mellem amygdala og hippocampus kommer i ubalance, når vores system overreagerer, og det er netop her, amygdalatræningen kommer ind.

Jeg lærer dig at blive bevidste om kroppens reaktionsmønstre, og hvordan de kan bryde kroppens negative stressspiral ved hjælp af kroppens egne positive kemiske processer. Du får redskaber til at håndtere uhensigtsmæssige reaktioner, bremse bekymringer og nedbringe stressniveauet i kroppen.​

 Hornsherredvej 298, 4070 Kirke Hyllinge og Hejrevej 30, 3. sal, 2400 Kbh.NV - Telefon: 60 84 07 06 - E-mail: coach@irisromerdahl.dk